Skapa ett PubQuiz: Den ultimata guiden för ett lyckat quiz
Ett bra PubQuiz garanterar en trevlig kväll. Som skapare av ditt eget PubQuiz kan du fylla det med precis vad du vill. Så vad väntar du på? Följ guiden nedan och börja direkt med att skapa ditt eget quiz!
Skapa ditt eget PubQuiz med 7 steg
Följ nedanstående 7 steg för att skapa ditt eget PubQuiz.
Steg 1: Bestäm reglerna för ditt PubQuiz
Innan du börjar välja ett tema och skapa quizfrågor är det viktigt att bestämma hur ditt PubQuiz ska genomföras.
Det kanske låter tråkigt, men det är verkligen nödvändigt. Reglerna påverkar nämligen de kommande stegen i skapandet av ditt PubQuiz. Att tänka igenom detta ordentligt i förväg sparar dig mycket tid senare – tro oss.
Regler att ha i åtanke:
- Hur många deltagare finns det och hur är de fördelade i lag? Detta är viktigt för att bestämma antalet lag och hur poängen ska räknas. Vid de flesta PubQuiz på barer får quizlagen bestå av 2 till 6 personer.
- Hur lång tid tar quizet? Bestäm på förhand hur lång tid quizet kommer att ta. Detta är viktigt för att fastställa antalet omgångar och frågor du behöver skapa, samt hur lång tid deltagarna har på sig att svara på frågorna. Ett quiz med cirka 80 frågor tar vanligtvis 1,5 till 2 timmar, inklusive en kort paus halvvägs.
Exempel på enkla spelregler
- Hur räknas poängen? Beräknas poängen helt enkelt genom antalet korrekta svar, eller finns det bonuspoäng för snabba svar? Om ett namn måste anges som svar, räcker det med förnamn för att få poäng, eller krävs både för- och efternamn?
- Hur avgörs vinnaren? Räknas poängen i slutet av quizet för att avgöra vem som är vinnaren, eller hålls det en avgörande omgång mellan de som leder?
För att vara tydlig är det också bra att klargöra att fusk under quizet, och fusk i allmänhet (till exempel genom att söka efter svar på internet), naturligtvis inte är tillåtet.
Förklara reglerna innan quizet börjar och se till att de presenteras tydligt, till exempel på en projektor eller på papper på varje bord.
Det är också en bra idé att upprepa de viktigaste reglerna under quizet, så att deltagarna är säkra på att de förstår och följer dem.
Steg 2: Bestäm formatet
Nästa steg är att bestämma formatet på ditt PubQuiz. Ska quizet äga rum live eller online? Vad passar bäst för den målgrupp du har i åtanke, samt dina tillgängliga resurser och budget?
Om du ska skapa ett live PubQuiz, särskilt för en stor grupp, kan du behöva en mikrofon och ljudanläggning för att tydligt förmedla frågorna till alla deltagare.
När vi ändå pratar om det: Vem ska egentligen ställa frågorna? Är det du själv som kommer att vara quizmaster, eller är det någon annan som kommer att grilla deltagarna?
Om du ska ställa frågorna själv, tänk också på att du måste samla in formulär och att poängräkningen kan ta tid.
Om du väljer att göra quizet digitalt, måste du först undersöka vilken quizhemsida eller app som är bäst lämpad för ändamålet, samt vilka möjligheter som finns när det gäller att visa bilder, vilken typ av frågor du vill ställa, poängräkning, visa videoklipp och låta deltagarna lyssna på ljudfragment etc. Se till att undersöka detta noggrant innan du börjar skapa frågorna.
Om du väljer att göra quizet live, till exempel för en quizkväll hemma, tänk på att visuella hjälpmedel kan göra dina quizfrågor mer underhållande. Då behöver du också en TV-skärm eller projektor för att visa exempelvis din PowerPoint-PubQuiz-presentation. Glöm inte heller att ordna PubQuiz-svarsformulär, ett poängformulär och skrivmaterial. Det kan vara praktiskt! 😉
Steg 3: Välj ett tema för ditt PubQuiz (eller inte)
Att välja ett tema för ditt PubQuiz kan vara ett smart drag. Med ett tema kan du bestämma stämningen för quizet och ge deltagarna en riktning. Dessutom hjälper ett tema dig som quizskapare att tänka mer fokuserat när du skapar quizfrågorna.
Populära teman för ett PubQuiz inkluderar film och TV, musik, sport, sommar, historia, jul, halloween, påsk, nyårsafton och kultur.
Särskilda temaquiz om ett tydligt avgränsat ämne är också populära. Tänk till exempel på följande temaquiz som regelbundet spelas på barer runt om i landet:
- 90-tals Quiz
- Disney-Quiz
- Harry Potter-Quiz
- Sagan om ringen-Quiz
Exempel på PubQuiztema
Hur bestämmer du vad som är ett bra tema för ditt quiz? Det beror främst på storleken på din publik, deras intressen och kunskapsnivå.
Om du arrangerar ett PubQuiz för en grupp på tio personer som du känner, till exempel familj, vänner eller kollegor, kan du ställa mer specialiserade frågor än om du arrangerar ett quiz för en grupp på hundra personer som du inte känner.
Försök ta hänsyn till deltagarnas smak och intressen. Om du till exempel arrangerar ett quiz för en grupp ungdomar, kan ett tema som popmusik eller film vanligtvis uppskattas.
Om du däremot arrangerar ett PubQuiz för en grupp som älskar sport kan ett quiz om Olympiska spelen vara riktigt uppskattat.
Oavsett vilket tema du väljer, se till att det är tillräckligt brett för att kunna ställa tillräckligt många frågor.
Har du ingen lust att ha ett specifikt tema för ditt PubQuiz? Vill du helst ha lite av allt? Det är naturligtvis helt okej! Att välja ett tema kan vara praktiskt, men det är verkligen inget måste. Tro oss, även utan ett tydligt tema kan du skapa ett uppskattat PubQuiz.
Steg 4: Bestäm hur många och vilka quizomgångar du ska göra
När du har valt ett tema (eller bestämt att du inte vill ha något tema) och vet ungefär hur långt quizet kommer att vara, kan du börja skapa stommen för ditt quiz: quizomgångarna.
Bestäm först hur många omgångar du vill ha. De flesta PubQuiz består av sju till tio omgångar, med tio frågor i varje omgång. Om du har ungefär 1,5 till 2 timmar tillgängligt för ditt quiz, räkna med cirka åttio frågor totalt, och därmed åtta quizomgångar.
Tänk sedan på olika omgångar som kan göra ditt PubQuiz mer lockande.
Exempel på omgångar som nästan alltid gör succé är:
- Musik
- Ljud Fragment
- Bilder/Fotografier
- Vem är det?
Exempel på bildomgång i ett PubQuiz
Om du inte har valt ett tema kan du också överväga dessa quizomgångar:
- Allmänbildning
- Historia
- Film & TV
- Sport
- Mat & Dryck
- Gissa logotyper
Exempel på originella quizomgångar inkluderar:
- Röstomgång: spela upp ljud fragment där deltagarna måste känna igen rösten.
- Bro-omgång: Varje fråga leder till nästa fråga genom en “bro”.
- Uppgiftsomgång: kom på en uppgift som deltagarna måste göra under omgångarna.
Vilka omgångar du väljer beror också på de möjligheter du har. Tänk på att vissa av de ovan nämnda omgångarna kräver ljudanläggning, TV-skärm eller projektor.
Mer information om populära och originella quizomgångar hittar du i vår artikel om PubQuiz-omgångar.
Steg 5: Kom på frågor till ditt quiz
Nu börjar det roliga (men också svåra) arbetet: Du ska komma på frågor till ditt eget PubQuiz!
Om allt går som det ska, vet du vid det här laget hur många frågor du vill ställa till dina deltagare, och du har redan en idé om vilken typ av frågor du vill ställa.
Men var ska du då få tag på frågorna? Du kan självklart komma på dem helt själv. Det fungerar ofta bra om du skapar ett mycket specifikt quiz för vänner, familj eller kollegor som du känner väl. Men du kan också kika runt hos andra som redan har gjort frågor. Varför uppfinna hjulet på nytt? 😉
Exempel på en flervalsfråga
I vår frågesektion hittar du till exempel hundratals gratis frågor, uppdelade i olika ämnen – från allmänbildning till musik, och från sportfrågor till roliga frågor. Du kan tryggt använda dem till ditt eget quiz. Du kan även hämta inspiration från våra gratis exempel på PubQuiz.
Andra källor som du kan använda för att skapa frågor är PubQuiz-appar och quizhemsidor. Med lite letande hittar du massor av quizfrågor och svar, så dra nytta av det!
När du skapar frågorna, ta också hänsyn till följande:
- Variation: Variation under ett PubQuiz är viktigt. Därför bör du skapa en blandning av frågetyper, som flervalsfrågor, sant eller falskt-frågor, uppskattnings frågor och öppna frågor.
- Svårighetsgrad: Se till att det finns en variation i svårighetsgraden på frågorna, så att quizet är utmanande för alla deltagare. Skapa både svåra och lätta frågor.
- Ett rätt svar per fråga: Se till att det bara finns ett korrekt svar på de frågor du skapar. Om det finns tveksamheter, hoppa över frågan och kom på en annan.
Steg 6: Gör presentationen av ditt PubQuiz visuellt tilltalande
Efter att du har utformat frågorna är det viktigt att se till att ditt PubQuiz presenteras på ett tilltalande sätt. Att bara läsa upp frågor utan att använda visuella hjälpmedel kan lätt bli enformigt.
Om du ska hålla PubQuizet live, försök att ordna en TV-skärm eller projektor där du kan visa quizet. Hitta en passande bild eller video för varje fråga och integrera ditt PubQuiz i en PowerPoint- eller Google Slides-presentation. På så sätt gör du quizet visuellt tilltalande. Kolla in vår gratis PubQuiz PowerPoint-mall för inspiration.
Om du har en bildomgång i ett live PubQuiz kan du också välja att skriva ut bilderna på A4-ark och dela ut dem under quizet. Många barer som arrangerar PubQuiz gör detta i bildomgången, som oftast är den första omgången och en trevlig inledning.
Om du använder quizprogramvara, som en app eller webbplats för att presentera ditt quiz, försök då också att inkludera visuella hjälpmedel som stödjer frågorna.
Använd Google Bilder när du skapar ditt PubQuiz
På Google Bilder kan du till exempel söka efter royaltyfria bilder genom att klicka på Verktyg och sedan på Användningsrättigheter. Välj Creative Commons-licenser. Kom ihåg att du ibland fortfarande behöver ange källan till bilderna.
På YouTube kan du söka efter videor som passar dina frågor och på Giphy efter GIF:ar.
Med bilder och videor ser du till att ditt PubQuiz blir visuellt tilltalande och att frågorna presenteras på ett roligt och tydligt sätt. Så gör det!
Steg 7: Öva och förbättra för ett lyckat PubQuiz
Innan du presenterar ditt egenkomponerade PubQuiz för världen är det klokt att först göra quizet själv och be om feedback från andra. På det sättet kan du till exempel rätta till eventuella fel i ditt quiz och snabbt upptäcka vilka frågor som kan vara förvirrande eller har flera korrekta svar.
Gör ditt quiz själv och be till exempel en kritisk vän att göra quizet och ta med deras feedback när du finslipar ditt quiz. Genom att öva på ditt PubQuiz inför en liten publik, som till exempel familj eller vänner, kan du också arbeta på din presentation och timing.
Genom att finslipa ditt quiz baserat på feedback och öva på det, ser du till att ditt PubQuiz blir ännu bättre när det är färdigt och du kan vara säker på att allt flyter smidigt under den verkliga presentationen.
Grattis, du har gått igenom alla 7 steg och skapat ditt eget PubQuiz! Är du redo för nästa steg – att faktiskt arrangera quizet? Läs också vår artikel om att organisera ett PubQuiz.
PS: Är det ändå för mycket arbete att göra ett quiz själv? Hos oss kan du också köpa färdiga PubQuiz.
Do’s and don’ts vid skapandet av ett PubQuiz
Do’s
- Variera typen av frågor du ställer. Du kan till exempel göra bedömningsfrågor, ja/nej-frågor, flervalsfrågor eller sant/falskt-frågor.
- Använd visuella hjälpmedel som bilder eller videor för att illustrera frågorna och svaren.
- Använd tydligt och koncist språk: se till att frågorna och svaren är tydliga och to-the-point.
Don’ts:
- Gör inte quizet för långt: håll dig till den förbestämda speltiden. Vissa deltagare kan behöva gå i tid, till exempel föräldrar som har fixat barnvakt.
- Gör inte quizet för svårt: se till att ett genomsnittligt lag kan svara på ungefär hälften av frågorna. Om ett quiz är för svårt minskar spelarnas motivation snabbt.
- Glöm inte att testa de hjälpmedel du använder, som ljudutrustning, mikrofon, TV-skärmar, appar, internetanslutning, etc.
Vanliga frågor om att skapa ett PubQuiz
Hur många frågor bör ett PubQuiz ha?
Även om antalet frågor i ett PubQuiz kan variera, innehåller ett typiskt PubQuiz mellan 50 och 80 frågor. Vanligtvis är frågorna uppdelade i flera frågeomgångar om 10 frågor vardera. Försök att hitta en balans mellan tillräckligt med frågor för att hålla quizet intressant, men inte så många att det blir överväldigande eller långtråkigt.
Hur långt bör ett PubQuiz vara?
Som en allmän riktlinje kan du förvänta dig att ett PubQuiz bör vara cirka 1 till 2,5 timmar långt. Du kan anpassa dess längd efter deltagarnas behov genom att ändra antalet omgångar eller antalet frågor per omgång.
Vad är roliga frågor för ett quiz?
Det finns många roliga frågor du kan använda för ett PubQuiz, beroende på temat för quizet och deltagarnas intressen och nivå. De flesta PubQuiz innehåller frågor om ämnen som allmänkunskap, sport, musik och historia. I vår frågesektion kan du hitta mängder med roliga frågor.
PUBQUIZ ARTIKLAR
Läs mer om PubQuiz i dessa artiklar:
Fler artiklar hittar du i vår PubQuiz-wiki. Praktiskt!